Op landgoed Bouvigne staan diverse kunstwerken.

Lichtwezens

Sculptuur van transparant Albast op sokkel van hardsteen

Het beeld  “Lichtwezens”, gemaakt door Ludovicus van Eijnatte,  is geplaatst in de grafkapel aan het begin van de Duitse tuin.  Het dient als herinneringsbeeld  in de nis achterin de kapel als laatste rustplaats voor twee verstandelijk gehandicapte meisjes die tijdens de evacuatie op weg naar Breda zijn overleden in mei 1940 en in 2016 zijn herbegraven in de grafkapel op landgoed Bouvigne. Het beeld is uitgevoerd in een combinatie van Arduin en Albast, waarmee het aardse en het verlichte wordt gesymboliseerd. Een bestemming die ingebed is in de natuur als onderdeel van de kosmos waar ze zich thuis en geborgen voelen. Verder geeft het lichtheid aan de zware grafplaat.

Poortwachter

Abstract beeldhouwwerk in hardsteen

Het beeld “Poortwachter” in Arduin is tijdelijk rechts van de grafkapel geplaatst, aan het begin van de Duitse tuin. De poortwachter staat symbool voor de mijlpalen op ons levenspad en draagt en ondersteunt ons bij de invulling van ons levenspad in iedere levensfase. Iedere levensfase vraagt om bezinning, voordat we overgaan naar een volgende fase, en een volgende, nieuwe weg betreden. 

De poortwachter vraagt om reflectie voordat je verder gaat met je levensreis op weg naar je bestemming en vraagt aandacht voor ons levenspad, hoe dit verloopt en hoe we daar inhoud aan willen geven. De poortwachter vraagt stil te staan in alle rust en stilte Hij vraagt mild te zijn voor onszelf alvorens onze reis te vervolgen.

Gedicht - Poortwachter, door Nicholas Roerich:

‘Poortwachter, vertel me eens, waarom sluit je deze deur? Wat bewaak je zo trouw? ‘Ik bewaak het geheim van de  stilte’. ‘Maar de stilte is leeg’. Geloofwaardigen zeggen dat het geheim van de stilte op onzin berust. Maar ik weet dat het geheim van de stilte bestaat en moet zorgen dat ze wordt bewaakt’. Toch is je stilte leeg!’ ‘Ze is alleen leeg voor jou.’

Natuurdrager

Sculptuur van cirkelvorm op sokkel gemaakt van hardsteen

In het najaar van 2019 is een nieuw kunstwerk geplaatst in de Engelse tuin gemaakt door de Bredase kunstenaar Ludovicus van Eijnatte. Het kunstwerk de ‘Natuurdrager’ is gemaakt van Arduin en de cirkelvorm staat voor het geloof in de eenheid en de eeuwige kringloop van de natuur. De cirkel is een fenomeen op zich, als kosmische energiebron en de kringloop van de vier seizoenen. Als symbool voor wat komen gaat, wat ontluikt en nieuw leven schenkt. Een bestemming die ingebed is in de natuur als onderdeel van de kosmos waar we ons thuis en geborgen voelen.

Borito

Een bronzen stier op een twee meter hoge, blauw hardstenen sokkel

Op het grasveld in de Engelse tuin staat sinds de zomer van 2002 een bronzen stier op een twee meter hoge, blauw hardstenen sokkel. Dit kunstwerk, onder de titel 'Borito', is van de hand van de Limburgse kunstenaar Wim Steins.

Baadster

Bronzen torso van een vrouw die in het water staat

In de gracht tussen de Engelse tuin en het waterschapskantoor treft u een vrouwentorso aan met als titel 'Baadster'. Dit bronzen beeld, van de Amsterdamse kunstenares Karin Beek, is op een onderwatersokkel geplaatst.

Flamingo's

Kunstwerk: Flamingo’s, drie Flamingo’s bij elkaar met de snavels tegen elkaar

Sinds 1997 bevindt zich op landgoed Bouvigne een groep van vijf flamingo's, gemaakt door de Poolse kunstenaar Bronislaw Chromy. De flamingo's zijn gemaakt van geoxideerd brons en natuurstenen uit de Zwarte Zee en staan aan de oever van de kasteelvijver.

Gezin en levenscyclus

Stenenwerk met een vrijend paartje, gezin met twee kinderen en een ouder echtpaar gemonteerd op hout

In april 2002 is een beeld op landgoed Bouvigne teruggeplaatst dat van 1965 tot 1979 de ingang van de opleiding tot gezinsverzorging sierde. Dit kunstwerk, gemaakt door de Vughtse beeldhouwer F. van der Linden, symboliseert de zorg voor het gezin en de levenscyclus. Links is een vrijend paartje zichtbaar, in het midden een gezin met twee kinderen en aan de rechterzijde een ouder echtpaar. Het beeld is destijds geplaatst in het kader van de nieuwbouw voor deze opleiding op het Bouvigneterrein.

Hoge deur

Kunstwerk van een poort met scherp afgetekende profielen

In de Engelse tuin staat sinds februari 2011 het kunstwerk 'Hoge deur' van Cor Litjens. Hij ontwerpt monumentale poorten met scherp afgetekende profielen, waarbij hij de kijker confronteert met de vraag wat zich aan beide zijden van de doorgang bevindt. Het beeld nodigt uit om eromheen te lopen. Het doorzicht zorgt hierbij voor een interessant spel met de natuur.

Beeldengroep rondom en in Hof van Bouvigne

Op 13 september 2010 zijn rondom en in het Hof van Bouvigne – het kantoor van waterschap Brabantse Delta – in totaal vier houten beelden geplaatst. De houten beelden zijn vervaardigd door de Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol.

Stephan Balkenhol heeft vier beelden gemaakt: één voor de hoofdingang en één pal achter de entreehal richting kasteel Bouvigne. Daarnaast verfraaien twee kleinere beelden op sokkels als ensemble de hal van het kantoor. De beeldengroep bestaat uit twee mannen en twee vrouwen, uit eikenhout gemodelleerd. Het hout is afkomstig van twee eikenbomen die aan de rand van het landgoed stonden en plaats moesten maken voor de renovatie van het landgoed.

Kunstwerk: vrouw op sokkel, 280 centimeter hoog en vervaardigd uit één een stuk hout.
Kunstwerk: man op sokkel, 280 centimeter hoog en vervaardigd uit één een stuk hout.

Mensfiguren

Deze beeldengroep is kenmerkend voor het werk van Balkenhol: de mannen en vrouwen zijn alledaags en herkenbaar maar ook neutraal en – ook al door de opvallende sokkels - letterlijk wat op een afstand. Ze stralen rust en humor uit en zijn hierin ook suggestief. De twee buitenbeelden zijn 280 centimeter hoog en vervaardigd uit één een stuk hout. De beelden op de sokkel binnen zijn ongeveer 50 centimeter hoog.

Toegankelijkheid

De keuze voor Stephan Balkenhol als kunstenaar is zonder meer een gelukkige. De beelden hebben een grote mate van herkenbaarheid en door hun menselijk maat ook een vanzelfsprekende toegankelijkheid. Ze geven letterlijk kleur en inhoud aan de imponerende, klassiek symmetrische gebouw. De lange gevelrij met zuilen, de lichte kleur van de gebruikte materialen, zowel buiten aan de gevel als binnen, kon geen beter decor vormen voor deze ingetogen kleurrijke mensfiguren. Stefan Balkenhol heeft met veel kundigheid en vakmanschap een bijzondere artistieke kwaliteit meegegeven aan het hoofdkantoor van waterschap Brabantse Delta.

Stephan Balkenhol

Stephan Balkenhol (1957) woont en werkt in Karlsruhe en geldt als een van de meest toonaangevende beeldhouwers in de wereld. Zijn werk is veelvuldig in binnen- en buitenland tentoongesteld. Daarnaast heeft Balkenhol meerdere prestigieuze opdrachten in de openbare ruimte gerealiseerd, onder andere te zien in Duitse steden maar ook in Frankrijk en Oostenrijk. In Nederland is werk van hem te zien in Den Haag, Leiden, Amsterdam, Almere en nu dan in Breda. Hij is als professor verbonden aan de Staatliche Akademie der Bildenden Künste van Karlsruhe.